- رئوس برنامه ها در حوزه خدمات شهری، عمران ، حمل و نقل و ترافیک
- بهداشت و درمان
باتوجه به وضعیت جامعه در شرایط همه گیری بیماری کرونا به نظر میرسد توجه به مسئله بهداشت و درمان باید در دستورکار شورا قرار بگیرد و اتفاقاً بند 18 الی 21 ماده 71 قانون درباره همین موضوع است. دراین رابطه هم اکنون کمیسیونی با نام خدمات شهری و محیط زیست در شورای شهر مشهد وجود دارد که البته به تمامی جنبه های بهداشت شهری نمی پردازد، لذا به نظر بنده تمرکز بر وظایفی به شرح ذیل در این کمیسیون برای نظارت و ساماندهی موضوعات مرتبط با بهداشت و درمان لازم و واجب مینماید که رئوس آن به شرح زیر خواهدبود:
- ابلاغ مصوباتی در چاچوب قانون برای یکپارچگی در ارائه خدمات عمومی در حوزه بهداشت و درمان
- درخواست و بررسی ارائه گزارش سالانه از کلیه سازمانهای مرتبط با موضوع کمیسیون شامل: دانشگاه علوم پزشکی (خصوصاً بیمارستانها)، ادارهکل تأمیناجتماعی، ادارهکل دامپزشکی و دیگر ارگانها و مؤسسات مرتبط با موضوع کمیسیون
- زمینه سازی به منظور بسیج مردم در امر گسترش و بهبود وضع نظام تأمین اجتماعی و آسایش عمومی و دفاع از مواضع حقوق انسانی
- نظارت بر رعایت اصول و قوانین بهداشتی و زیستمحیطی در حوزه اصناف، بازار و دیگر ارگانها و دستگاههای ارائه دهنده خدمات عمومی شهری در رابطه با موضوع کمیسیون
البته سازمان حفاظت محیط زیست آییننامهای را در هیئت دولت نهایی کردهاند که طبق آن مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست یکپارچه میگردد و میتوان از این آییننامه در جهت پیشبرد اهداف کمیسیون بهره جست.
- هوشمند سازی در حوزه خدمات شهری و حمل و نقل
همانطور که در بخش قبل بیان شد، یکی از برنامه های بنده توجه به مقوله شهرهوشمند است که در این رابطه هوشمندسازی در دو حوزه خدمات شهری و حمل نقل از جایگاه ویژهای برخوردار است، رئوس پروژه ها و موارد مدنظر به شرح ذیل میباشد:
- پیگیری اجرای کامل طرح پارک حاشیه ای آساپ
- هوشمندسازی پارکینگ های غیرحاشیه ای
- ارائه خدمات شهروندی توسط شهرداری بصورت عادلانه در قالب بستر موبایلی
- اجرای دقیق طرح بازار هوشمند
- توسعه QR payment در بستر حمل و نقل عمومی
- پیادهسازی اپلیکیشن جامع تاکسیرانی
- اجرای سامانه هوشمند و جامع آرامستانها
- اجرای کامل سامانه جامع نظرسنجی مردمی در خصوص خدمات و پرسنل
- پیگیری اجرای سریعتر و کامل پروژه دوچرخه اشتراکی
- ساماندهی هوشمند و یکپارچه کارگان ساختمانی در قالب یک طرح جامع
- طراحی و پیادهسازی سرویسهای هوشمند ویژه معلولین با استفاده از توان سمنهای مردمی در این حوزه
- پیاده سازی کامل پروژه چشم شهر
- توسعه و ترویج فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ
یکی از موضوعات مهم در حیطه مدیریت شهری بحث تفکیک زباله از مبدأ است که ضرورت و چرایی آن بر همگان آشکار است. اقدامات خوبی در این خصوص در ادوار گذشته شورا و شهرداری صورت پذیرفته است لیکن به جهت عدم یکپارچگی در استفاده از همه امکانات و نیز عدم دیدی جامع برای اجرای هماهنگ اقدامات، هنوز ثمره آن چندان به چشم نیامده است. یکی از این اقدامات، تصویب مصوب های در شورا مبنی بر استفاده از توان بخش خصوصی و اپلیکیشن های موبایلی برای ثبت سفارشات مردمی در حوزه پسماندهای خشک بود. به نظر بنده این مصوبه شدیداً ایراد محتوایی دارد و نیاز است ضمن بازنگری، اهداف کلی آن نیز تدقیق شده و تصمیماتی جدید متناسب با نیاز روز و البته نیازهای شهرداری و شهروندان اتخاذ گردد. یکی دیگر از اقدامات بحث فرهنگسازی عمومی در این خصوص بوده است که سالهاست شهرداری و کارشناسان مربوطه در جهت آن تلاش نموده اند اما هرگز نمیتوان ادعا نمود که ثمره آن در جامعه به شکل وسیع نمود داشته است. لذا در این خصوص برخی اقدامات به شرح ذیل مدنظر خواهد بود:
- استفاده از سوپر اپلیکیشنهای موبایلی برای جمع آوری هوشمند پسماند خشک که قبلاً توضیح آن بیان شد.
- تفکیک سطلهای زباله در اماکن عمومی به زباله خشک و تر که علاوه بر لزوم این موضوع، خود نوعی پیام شفاف به مردم جهت فرهنگسازی موضوع خواهد بود. و البته شهرداری به عنوان طلایه دار این موضوع خود بادی در این عرصه نیز پیشگام باشد.
- تغییر رویکرد جمع آوری زباله تر با استفاده از تجارب جهانی؛ بطور مثال در برخی شهرهای جهان شهرداریها کیسه های جمع آوری زباله به رنگهای مختلف را در اختیار شهروندان قرار میدهند که هریک متناسب با نوع پسماندی خاص میباشد.
- جمعآوری زباله بر اساس نوع زباله بطوریکه هر نوع از زباله در روزی خاص از هفته صرفاً جمع آوری شود. با این طرح علاوه بر تشویق مردم به تفکیک پسماند از مبدأ، هزینه های جمع آوری کاهش یافته و درآمدی پایدار برای شهرداری در پی خواهد داشت.
- اهتمام جدی به توسعه و تقویت خطوط متروی شهرش مشهد مقدس
یکی از موضوعات ویژهای گه با عنایت شورای چهارم به سرانجام رسید موضوع گسترش و توسعه خطوط مترو بود که متأسفانه در دوره بعد کمی از شدت و سرعت حرمت آن کاسته شد. خط سه قطارشهری مشهد یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید در شورای ششم به نتیجه برسد؛ لذا بنده درصورت ورود به شورا، قطعا یکی از جدی ترین پیگیری هایم در این حوزه خواهد بود.
- توسعه شبکه یکپارچه حمل و نقل عمومی با استفاده از توان دوچرخه و تاکسی اینترنتی
توسعه شبکه حمل و نقل عمومی یکی از مهمترین وظایف شهرداریهاست. علی القاعده این موضوع نیز در سنوات و ادوار گذشته نیز در دستور کار بوده و خواهد بود؛ لیکن حفظ یکپارچگی و استفاده از کریدورهای جدید در این خصوص مدنظر نبوده است. به طور مثال استفاده از دوچرخه و ترویج فرهنگ استفاده عمومی از آن به عنوان یک وسیله حمل و نقل شهری از موضوعات مهمی است که تا کنون توسعه آن صرفا به قصد ورزش و سرگرمی بوده است، اما در برخی کلانشهرهای جهان با رعایت استانداردهای مربوطه و ایجاد حریم ایمن و حفظ امنیت دوچرخه سواران و سیستم دوچرخه های اشتراکی، از این وسیله به عنوان یک وسیله حمل و نقل شهری در کنار دیگر وسایل مانند اتوبوس، تاکسی، مترو و مینی بوس استفاده میشود.
همچنین استفاده از شبکه تاکسی های اینترنتی و ایجاد تمهید اتصال آن به شبکه حمل و نقل و شکل گیری یک کریدور حمل و نقلی یکپارچه و متحد میتوان تا حدود زیادی از ترافیک هیته مرکزی شهر کاست، آلودگی هوا را کنترل نمود و رضایت شهروندی را افزایش داد.
علاوه بر این توسعه پارک سوارها بسیار در این مقوله مدنظر خواهد بود. پارک سوارها پارکینگهایی در نزدیکی محلهای رفت و آمد و گرههای ترافیکی هستند که در ارتباط با حمل و نقل عمومی تعریف میشوند. استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی برای ورود به شهر و جابه جایی در آن به عنوان رویکرد کارآمدتر در ایجاد پارک سوار مدنظر است. ساخت پارکینگ های عمومی بزرگ در مجاورت ایستگاه های مترو و پایانه های اتوبوس یکی از راهکارهایی است که علاوه بر کاهش هزینه شهروندان و نیز کاهش ترافیک، یکی از مؤثرترین اقدامات در کاهش آلودگی هوای شهرها محسوب میشود.